De schatten van Odzun !

Het sneeuwt op de berg. Odzun, een klein pittiresque plaatsje hoog (1100 meter boven de zeespiegel) ligt er tevreden bij. Het sneeuwt ook op mijn hoofd want ik ben in mijn eerste bed and breakfast mijn heerlijke anti-roos shampoo van de HEMA vergeten. Gebruik makend van de kleine flesjes, jullie kennen ze wel, die meestal in hotels staan en soms, heel soms……aangevuld zijn met iets dat shampoo moet zijn doen nu dienst om mijn krullen te wassen.

_BDM7359
Sergio and Asniv

Enerverend was het vandaag. (woensdag) Na de wissel van beneden naar boven op de berg heb ik geslapen in de B&B van Sergio. Een schitterende B&B die zeer geschikt is voor het onderbrengen van groepen Het is winter en ik ben alleen, dan is zo’n grote B&B een beetje fors, maar er doorheen kijkend zie en merk je dat deze mensen het goed voor elkaar hebben. Jullie moeten je voorstellen dat als je aan komt rijden in Odzun de doorgaande weg nog net een voldoende krijgt, maar de wegen die daar van af wijken een dikke onvoldoende. Echter waar je in Odzun ook rijdt, er hangen mooie lichtgroene, gele borden die de weg wijzen naar de B&B. In de winter wel een beetje een contrast tussen de kleine, donkere huizen en de enorme slechte wegen die vaak helemaal onder water staan. Het ophalen van aanbevelingen gaat hier bijna vanzelf. Dat komt omdat een tourist, zoals ik wel ben, zijn ogen uitkijkt. Zittende bij een open haard met Griekse goden die achter engelen aan denderen op een sulky en gedragen door Atlas die de kleur haar heeft van de laatste kaars die bovenop heeft gestaan heb ik met behulp van Venera een lang en goed gesprek gehad.

Na de nachtrust van dinsdag op woensdag, waar achteraf bleek dat ik in het verkeerde bed heb geslapen. De beide bedden waren identiek maar bleken toch niet anders te zijn van ‘binnen’, was de 2e B&B in Odzun aan de beurt.

Eerst bracht ik samen met Venera een bezoekje aan de kerk, de oudste van Armenië. Als het goed is zou de priester van het dorp, die hier op handen wordt gedragen, er ook zijn. Dat was het geval. Hij kwam in zijn grote witte lada aan gereden in een lang zwarte pij met een indrukwekkend kruis op zijn borst. De man sprak goed Engels en vertelden 100 uit. Met name alle stenen die ergens in de 4e eeuw zijn gebruikt voor restauratie werden bijna een voor een benoemd. Niet gek, want die stenen waren met de meest mooie kruizen op zijn kop ingemetseld. Onder het altaar ligt volgens de legende een lendenendoek van Thomas, een van de profeten. Het was indrukwekkend, heel indrukwekkend! Nadat ik met hem op de foto ben gegaan bracht hij ons naar de volgende B&B.

_BDM7237
Ik samen met de priester van de oudste kerk van Armenië in Odzun

De B&B van Amalia, want zo heet de eigenaresse. Een vrouw van middelbare leeftijd die , als je uitlegt dat een van de dochters van onze koning ook zo heet, heel erg gaat glimmen en zich vereerd voelt.

_BDM7258
De opa van B&B van Amalia aan het werk als smid

Op het erf van de B&B wonen en heb ik ontmoet, oma , opa, de zoon van de eigenaresse en zijn vrouw en hun zoon en natuurlijk de eigenaresse met haar man. Na een gesprek bleek dat deze startende ondernemer in de zomer gaat starten maar nog niet helemaal klaar is. Wel hebben ze op de begane grond een mooi appartement gemaakt voor als ze zelf niet meer de trap op kunnen. Dat gaan ze nu verhuren als appartement.

Na het gesprek gaf de zoon aan dat als ik interesse had hij best in zijn ‘jeep’ mij de mooie plekjes wilde laten zien. Jullie begrijpen natuurlijk dat ik dan zeker wilde.

We stegen in een 4 wiel aangstuurde auto, sorry Tom ik weet niet wat voor merk, en reden ‘de weg’ op. Na een korte rit doemde er een kleine kerk op waarvan de muren nog overeind staan en er tal van hele oude stenen lagen met kruizen erop die stamden uit de toen Bonefatius al een paar honderd jaar dood was. Elk jaar in november komen op deze plaats mensen bij elkaar om te herkenken. In de ruine is plaats gemaakt voor een altaar met kaarsen. Na de nodige foto’s liet de zoon ons ook nog de achterkant zien. Niets vermoedend liep ik met ze mee. Opeens zag ik iets dat mijn verbeelding ver, en dan bedoel ik ook ver, te buiten ging. Ik keek in een ravijn van, na achteraf bleek, 400 a 500 meter. Stan en Tom rollen waarschijnlijk nu van het lachen op hun studentenvloer heen en weer want zij kennen mijn lichaamshouding bij dit soort gebeurtenissen.

De zoon stond helemaal op de rand en keek naar beneden. ‘Bram’ come and see! ….No thank you…..Come!!! Tja, en dan doe je het maar gewoon. Je bent er dan toch. Ik stapte vooruit en hij reikte mij zijn grote hand (kraanmachinist van het wegennet). Ik pakte zijn hand en ik stond op de richel. Het duizelde even en toen wees hij naar beneden. Ik zag nog net dat er een weg liep. Er lag verscholen onder de rotsen een kerkje, en een overblijfsel van een gebouw. Het bleek een schuilplaats uit een van de tijden waarin de Armeniers moesten vluchten. Werkelijk geweldig! Ik krabbelde het veilige gedeelte weer op en poseerde voor de richel. Venera is altijd bereid om een foto te nemen en af en toe springt ze erbij nadat ze de camera aan een 3e persoon heeft gegeven. Leuk, ze is erg enthousiast en weet me net wat meer over de gebouwen en omgeving te vertellen.

_BDM7281_2Hoog….echt wel. Het verscholen kerkje

We stapten in en reden naar ‘de Snake nevel’ de navel van de slang. Ik dacht….ok, wat zal dat me brengen? Er doemde een enorme berg op met daarop een tekening van een slang. Althans je moet er een slang in zien. Ik zag hem zeker. We stopten bij de flanken van de berg, diep in de sneeuw wegzakkend. De legende vertelt dat een grote slang (zeg maar de slang die zo groot is als in de Hobbit film) 8 kinderen heeft opgegeten en toen door een tovenaar, beschermer van de regio in steen is veranderd. Op 8 plaatsen stroomt er water uit de staart en het lichaam van de slang. De tekening van het beest slingert zich inderdaad omhoog tot de top en op 8 plaatsen loopt er water uit het lichaam. In de zomer baden mensen in dat water. Ze geloven dat het heelt en natuurlijk zal dat ook zijn gebeurd. Nu, met stapels sneeuw was toenadering tot het beest niet mogelijk.

_BDM7314_2De aardbeving heeft hem beschadigd. Ook dit schattige kerkje

Even verderop ligt op het oog weer een kerkje zoals velen. We stapten in en gleden een steile helling af en stopten bij graven die heel erg oud waren. Pre- en Pro Christenen –graven door elkaar. Venera die vaak dingen goed doorgrond zei: Wat deze mensen elkaar hebben aangedaan maakt nu niet meer uit. Ze eindigen allemaal naast elkaar als ze dood zijn. Zonde dat ze het elkaar zo lastig hebben gemaakt.

Het kerkje is dicht getimmerd. In het kerkje ligt een heilige voorvader begravan die ook in sommige brochures wordt genoemd. Door een spleet in het houten schot hield ik mijn videocamera naar binnen en de graf wade verscheen. De zoon en dochter deinsden achteruit en gaven aan dat de techniek steeds verder gaat en dit mogelijk maakt. Dat is zo. Ik zag hem goed en dat bleek toch wel bijzonder. De klokken werden geluid en nog enkele foto’s genomen. Het was heel mooi om mee te maken. Ik kon mijn ogen niet afhouden van de prachtige oude muurtekeningen die er prijkten. (foto volgt, zit op videocamera)

De rit naar de B&B was dezelfde. Er worden daar tot aan het dorp wolven gezien. Honden houden ze op afstand, maar ze zijn er wel. De zoon gaf aan dat het voor toeristen mogelijk is om een nachtelijke tour te maken in zijn auto en dan wolven tegen te komen. Hij ziet ze elke dag.

_BDM7320
De slang. Met een opening met water uit de staart. De kop is bovenop de berg, hier niet te zien.

Bij terugkomst stond de tafel gedekt. Zoals gewoonlijk met een overdaad aan Armeense gerechten. Iedereen at mee behalve oma. Zij dribbelde door het huis waarop de vrouw des huizes aangaf dat zij ‘ de controle over alles heeft’. Ik denk dat dit inderdaad ook zo is.

We aten en bekeken samen de door mij gemaakte foto’s en vertrokken weer naar Sergio’s B&B waar we de avond hebben doorgebracht.

Dat niet iedereen snugger is bleek wel uit het feit dat de taxichauffeur die Venera op kwam halen de weg niet vond naar de B&B. Hij belde steeds waarna Sergio uit zijn plaat ging door aan te geven dat het hele dorp, op elke hoek een wegwijzer hangt naar zijn huis…….. Stupid Taxidriver…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s