Na gedane zaken is het goed rusten.

De presentatie zit erop. We ontmoetten elkaar in Alaverdi in een gebouw dat nog doet denken aan de Russische onderdrukking. De ruimte was koud, donker en het was er vochtig. Aan een tafel, net genoeg voor 6 personen zaten na ongeveer een kwartier meer dan 20 man er om heen. Na een korte presentatie van SMEDNC directeur Savek kreeg ik het woord. Naast me stond mijn tolk Venera, die fier en fruiting alles wat ik zei vertaalde. Het was doodstil. Na het algemene gedeelte besprak Ik alle indivituele B&B eigenaren.

_BDM8090   _BDM8107

Natuurlijk met een positieve twink erin. De echte ware analyse heb ik op schrijft in het Engels en Armeens aan iedereen apart gegeven met daaraan vast het enige echte PUM Certificaat Marketing, Sales and Hospitality training by Bram de Muijnck. Ze ontvingen het met veel plezier en ik weet zeker dat ze het in zullen lijsten en net als het Kenwerk schildje op een mooie plaats zullen hangen.

_BDM8110
Ik werd ook nog toegesproken door Irina die een beetje als nestor optreedt. 

Na afloop werd er afscheid genomen. Na vele toosten met een fles cognac, waarbij iedereen steeds riep; Bram Bram do you have…Ik had zeker mijn plastic bekertje staan en wees er telkens op. Om 14.00 uur aan de neut is niets voor mij. ‘I sleep the whole afternoon’ zei ik steeds waarop een bulderend gelach tevoorschijn kwam en mijn tolk zei: ‘Maar dat doen ze toch allemaal hier?’.

_BDM8207

_BDM8008

Het afscheid van Venera ging gepaard met een traantje van haar kant. Het laatste gedeelte van mijn speech heb ik laten vertalen door Lusine. Een ander tolk die in de zaal was. Zij kon het niet. Ik had wel met haar te doen. Ze is me heel dankbaar dat ze dit werk heeft kunnen doen voor 2 weken. Ik heb haar mijn Gardian Angel genoemd. Elke stap die ik klom was ze er. Nu gaat ze weer studeren aan de universiteit in Yerevan. Willem Caspers heeft op dit moment het beste idee om haar te geven. Er schijnt een boek te zijn over de tentoonstelling Rembrandt. Dat is een goed idee want haar hele laptop staat vol met wel 1000 schilderijen.

_BDM8204

We zullen zien. Eerst morgen naar Yerevan in de Lada nog 2 uur crossen en daarna met Suren de landenvertegenwoordiger een gesprek en mijn rapport overhandigen. Dan ben ik helemaal klaar met mijn eerste missie. Ze willen met heel graag terug daar. In de zomer met Hermien. Ook komen er twee nieuwe vragen. 3 hotels, onder andere een waar ik sliep, ontbeert het aan geschoold personeel. Ik heb aangegeven dat PUM deze route ook in zijn pakket heeft. Dan zou de nieuwe keuken en restaurant van Gayana in Hagpat heel geschikt zijn. Ook de burgervader van een van de dorpen wil graag een project beginnen. Een museum maken van een oude ondergrondse fabriek. Heel interessant maar niet mijn werkgebied.

_BDM8199

Nu ben ik Bedandbreakfast in Vanadzor (http://www.maghaybedandbreakfast.am) Marina heeft het goed voor elkaar hier. Toch waren ook hier standaard dingen die ontbraken en ideeën. Vanavond gegeten met 3 franse dames en de eigenaren. Een van de dames gaat jaarlijks naar Taizé. Leuk. Morgen bij het ontbijt gaat ze me foto’s laten zien van Corsica. Dat moet volgens haar het einde zijn. We zullen zien.

_BDM8234

Tot morgen in Yerevan!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s